jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl
home Menasseh ben Israel
home Menasseh ben Israel
 

Binnenkort

Mon 01-12-2008
Synagoge en Staat in de Verenigde Staten: An American Shtetl: "Kiryas Joel from Politics to Piety", lezing door David N. MyersMaandag 1 december 2008 (in samenwerking met de Universiteit Utrecht)

Staat en Synagoge in de Verenigde Staten

 

Prof. David N. Myers

University of California Los Angeles, Director of UCLA Center for Jewish Studies.

 

An American Shtetl: Kiryas Joel from Politics to Piety

 

Kiryas Joel is een stadje in de buurt van New York City. Als Yiddisch-sprekende Amerikaanse stad, volledig bewoond door ultra-orthodoxe joden is Kiryas Joel in feite een moderne imitatie van een vooroorlogs oost-Europees shtetl in de eenentwintigste eeuw. Myers zal ingaan op de betekenis van deze ultra-orthodoxe gemeentelijke machtsfactor in de moderne Amerikaanse maatschappij.

 

Prof. David N. Myers (UCLA) studeerde aan Yale College, de Universiteit van Tel-Aviv en Harvard Universities en promoveerde aan de University of Columbia in 1991. Zijn vakgebied is modern joodse intellectuele en culturele geschiedenis. Hij schreef Re-Inventing the Jewish Past: European Jewish Intellectuals and the Zionist Return to History (Oxford: 1995), Resisting History: Historicism and its Discontents in German-Jewish Thought (Princeton, 2003), en Between Jew and Arab: The Lost Voice of Simon Rawidowicz (Brandeis University Press, 2008). Hij is redacteur van onder meer The Jewish Past Revisited en Enlightenment and Diaspora: The Armenian and Jewish Cases.

 

Myers is momenteel hoogleraar aan de University of Los Angeles California. Hij is onder meer verbonden geweest aan de École des hautes études en sciences sociales, de Russian State University for the Humanities, the Institute for Advanced Studies (Jerusalem) en het Center for Advanced Judaic Studies (Philadelphia). Sinds 2003 is hij mede-redacteur van the Jewish Quarterly Review. Ook is hij een ‘elected fellow’ aan de American Academy for Jewish Research.


Plaats: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10 (bij het Leidseplein) Amsterdam
Tram 1, 2, 5, 7 en 10. Halte Leidseplein

Prijs: voorverkoop: €10,-; aan de deur: €12,50; studenten: €5,-; of €30 voor de gehele lezingenserie.

Reserveren gewenst – via websiteformulier, per e-mail of per telefoon: 020-5310325.


  

 


terug