jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl
home Menasseh ben Israel
home Menasseh ben Israel
 

Agenda

Tue 17-02-2009
Synagoge en Staat in vroegmodern Amsterdam: ‘Religion, Politics and Freedom of Conscience: Excommunication in Early Modern Jewish Amsterdam’ door Yosef Kaplan

In deze lezing gaat prof. Yosef Kaplan (Hebreeuwse Universiteit Jeruzalem) in op de politieke betekenis van de beroemde banvloek of Herem, die onder meer over Spinoza werd uitgesproken. Excommunicatie was het ultieme middel dat de joodse gemeente had om haar leden te disciplineren, maar de effectiviteit van deze religieuze maatregel binnen de context van de gewetensvrijheid in de Republiek had beperkingen. Terwijl de leiders van de Sefardisch-joodse gemeente het middel nodig hadden om hun autoriteit te vestigen, bracht de banvloek ze ook in conflict met het stadsbestuur dat vond dat de straf door hen misbruikt werd. Yosef Kaplan is een expert op het gebied van de Sefardische geschiedenis en is auteur van onder meer: An Alternative Path to Modernity. The Western Sephardi Diaspora in the Seventeenth Century (Brill 2000).

Boekhandel Kirchner is aanwezig met een aantal door Yosef Kaplan geschreven boeken. U kunt deze ter plaatse kopen.

Plaats: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10 (bij het Leidseplein) Amsterdam
Tram 1, 2, 5, 7 en 10. Halte Leidseplein.
Tijd: 20:15 uur

Reserveren gewenst – via websiteformulier, per e-mail of per telefoon: 020-5310325.

Prijs: bij reservering vooraf: €10,-; aan de deur (zonder reservering): €12,50; studenten: €5,-; of €30 voor de gehele lezingenserie.


terug