jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl
home Menasseh ben Israel
home Menasseh ben Israel
 

Archief

Thu 27-09-2012
Het Interbellum als Spiegel: Shulamit Volkov: "Walther Rathenau: The Use and Abuse of Capitalism"

Dit jaar is het precies negentig jaar geleden dat de antisemitische moord op de legendarische Walther Rathenau, Duits-joodse minister van buitenlandse zaken en belichaming van de Weimarrepubliek, de wereld toonde hoe fragiel de Duitse democratie was. Shulamit Volkov schreef een nieuwe biografie over deze charismatische politicus. Terugkijkend vanuit de huidige economische crisis, zal zij ingaan op Rathenau's originele en ambivalente visie op het kapitalisme, die in de context stond van bijzonder turbulente economische ontwikkelingen van het interbellum.

Shulamit Volkov is professor emerita moderne Europese Geschiedenis aan de Universiteit van Tel Aviv. Zij heeft gestudeerd aan de Hebrew University en is gepromoveerd aan de Universiteit van Californië, Berkeley. Professor Volkov is één van de meest vooraanstaande joodse historici van dit moment en ze heeft uitvoerig geschreven over de joodse geschiedenis in Duitsland. Haar laatste boek is Walther Rathenau: Weimar's Fallen Statesman (Jewish Lives),(Yale University Press, 2012).

Deze lezing maakt deel uit van de serie "Het Interbellum als Spiegel". Voor meer informatie en inschrijvingen klik hier.

 

 

 

16


terug