jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl
home Menasseh ben Israel
home Menasseh ben Israel
 

Archief

Wed 05-02-2014
Sefardische geschiedenis in de Wintersnoge Collegereeks over de geschiedenis van de Portugese Synagoge in Amsterdam

 

In 1675 werd het majestueuze Portugese Synagogecomplex in Amsterdam ingewijd. De Sefardische joden die er dienst hielden, afkomstig uit Spanje en Portugal, verrijkten met hun opvallende verschijning Amsterdam op vele manieren: economisch, cultureel en intellectueel. Op deze bijzondere locatie, in de fraaie en authentiek ingerichte Wintersnoge, naast de beroemde Ets Haim bibliotheek, zullen verschillende experts vanuit hun eigen onderzoek deze rijke geschiedenis belichten.

Programma

• 5 februari Prof. dr. Emile Schrijver (hoogleraar Geschiedenis van het Joodse Boek aan de Universiteit van Amsterdam): De handschriften van Ets Haim/Livraria Montezinos en de boekcultuur van de Amsterdamse Sefardim. Voor de powerpointpresentatie klik hier.

19 februari Dr. Tirtsah Levie Bernfeld (onafhankelijk onderzoeker, gespecialiseerd in de Nederlandse Sefardische gemeenschap): Rijk en Arm in Joods Amsterdam. De Portugees joodse gemeenschap en haar zorg om armen in Amsterdams Gouden Eeuw.

5 maart Dr. Dienke Hondius (universitair docent Nieuwste geschiedenis aan de Vrije Universiteit): Vrije zwarte vrouwen en mannen, bedienden en tot slaaf gemaakte Afrikanen in Sefardisch Amsterdam in de 17e eeuw. Voor het besproken artikel "Black Africans in Seventeenth-Century Amsterdam" klik hier.

26 maart Prof. dr. Irene Zwiep (hoogleraar Hebreeuwse, Aramese en Syrische talen en culturen): Volk van welk boek? De vroegste Amsterdamse Sefardim en de strijd om Bijbel en Talmoed. Voor de powerpointpresentatie klik hier. In het college werd aandacht geschonken aan Yerimiahu Yovel. Hij sprak in 2010 in de lezingenserie van het Menasseh ben Israel Instituut "Gevangen in de Botsing der Beschavingen, Joodse Cultuur tussen Oost en West". Zijn lezing is hier terug te vinden.

2 april Drs. Jaap Cohen: 'De Aktie Portugesia. Een Sefardische reddingsoperatie, 1941-1944'

Tijd: 17.00 – 18.30 uur

• Locatie: de Portugese Synagoge, Mr. Visserplein 3

• Prijs: € 150,- / € 105,- (gereduceerde prijs voor AUV-leden en medewerkers van de Faculteit der Geesteswetenschappen)

Let op! inschrijven via deze pagina


terug