jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl
home Menasseh ben Israel
home Menasseh ben Israel
 

Archief

Wed 10-12-2014
Boekpresentatie: MbII Studies 10

Never Printed Like This Before - Johannes Leusden, Joseph Athias, and the Hebrew Bible (1659-1667)

Rond het midden van de 17e eeuw vormde Amsterdam het middelpunt van een multiculturele en tolerante samenleving, waar joden en christenen samenwerkten. De rabbijn en schriftgeleerde Joseph Athias, als eerste jood toegelaten tot het gilde van de boekverkopers (uitgevers), en de calvinistische Utrechtse hoogleraar theologie Johannes Leusden, die grote kennis had van het Hebreeuws, publiceerden tezamen de Biblia Hebraïca, de eerste Hebreeuwse bijbeltekst waaraan zowel joodse als christelijke religieuze autoriteiten hun goedkeuring gaven.

Om dit werk tot stand te brengen, moesten zij tot overeenstemming komen over een uitleg van de Hebreeuwse tekst waarin beide partijen zich konden vinden.

Deze zogenoemde Athias bijbel was bovendien een schitterend staaltje boekdrukkunst dat de hele wereld over is gegaan en er zeker toe heeft bijgedragen de Amsterdamse boekdrukkunst tot grote hoogten op te stuwen.

Dr. Theo Dunkelgrün heeft het ontstaan van de Athias bijbel onderzocht en beschreven. Het resultaat is neergelegd in het te presenteren boek.


U bent van harte welkom om de presentatie, met bijdragen van o.a. prof.dr. Emile Schrijver, Alex van Heusden en dr. David Wertheim, bij te wonen:  


plaats: Bijbels Museum te Amsterdam, Herengracht 366-368
datum: 10 december 2014 om 16:00 uur

aanmelden via rsvp@bijbelsmuseum.nl

Voor meer informatie, klik hier.


terug