jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl
home Menasseh ben Israel
home Menasseh ben Israel
 

Archief

Sun 08-03-2015
VIERING 400 JAAR DOTAR

Op zondag 8 maart 2015, viert de oudste nog bestaande joodse liefdadigheidsvereniging,  “Santa Companhia de Dotar Orfas e Donzelas” haar 400 jarig bestaan.

Sinds de oprichting in 1615 keert Dotar bruidsschatten uit aan “Sefardische weesmeisjes en jonge dochters” die middels een loting worden geselecteerd. Door de eeuwen heen werden de regelementen aan nieuwe omstandigheden aangepast en tegenwoordig loten ook jongens mee.

Speciaal voor dit bijzondere jubileum zal de   jaarlijkse loting, omlijst door traditioneel ceremonieel in de Portugese   Synagoge, toegankelijk zijn voor een breed publiek. Na afloop zal de   bekroonde historica dr. Tirtsah Levie Bernfeld een lezing houden over de   bijzondere geschiedenis van deze organisatie. Daarnaast zal er van 6 februari t/m 29 maart 2015   een kleine expositiemet een korte film over Dotar in de schatkamers van de   Portugese synagoge te zien zijn. Ook verschijnt een speciaal voor dit   jubileum eveneens door dr. Levie Benfeld geschreven boekje Dowries and Dotar..  

Gratis en toegankelijk voor iedereen. Aanmelden is   verplicht en alleen mogelijk per mail via Dotar400@gmail.com   a.u.b. in subject van mail vermelden: Aanmelding voor (naam met xx   personen)

                                                                     

Programma

13.15   Trekking in Snoge 
14:00   Koffie & bezichtiging expositie inclusief film
15.00   lezing en opening c.q. bezichtiging van tentoonstelling
16:00 einde

NB Wij Maken U er op attent dat de Esnoga (synagoge) niet verwarmd is. Wat kleding betreft is het aan te raden daar rekening mee te houden.

dr. Tirtsah Levie Bernfeld (Rotterdam, The Netherlands, 12-08-1952) is gespecialiseerd in Europees Joodse geschiedenis van de vroegmoderne tijd. Zij schreef onder meer het met de Jewish Book Award bekroonde Poverty and Welfare among the Portuguese Jews in Early Modern Amsterdam (Oxford: Littman Library of Jewish Civilization, 2012)


terug