jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl
home Menasseh ben Israel
home Menasseh ben Israel
 

Archief

Mon 20-02-2017
Identiteit in Verkiezingstijd

Debat: Identiteit in Verkiezingstijd

Ian van der Kooye (Artikel 1); Ronny Naftaniel (oud-directeur CIDI); Sadet Karabulut (SP); Quinsy Gario (kunstenaar/activist). Moderatoren: Gideon Levy (documentairemaker), Hassnae Bouazza (publicist).


In een verkiezingsstrijd waarbij integratie, discriminatie en racisme belangrijke thema’s zijn lijkt de positie van minderheden relevanter dan ooit. Op deze avond wordt in het licht van de aankomende verkiezingen gediscussieerd over hoe minderheden zich het beste politiek kunnen profileren en de dilemma's die daarbij een rol spelen. De vier gasten vertegenwoordigen verschillende minderheden die dit op verschillende manieren doen:

Als SP kamerlid koos Sadet Karabulut, dochter van Turks-Koerdische gastarbeiders, om vanuit een bestaande politieke partij haar idealen te verwezenlijken, de Surinaamse Nederlander Ian van der Kooye begon bij DENK, maar vertrok samen met Sylvana Simons om een nieuwe partij, Artikel 1 op te richten. Ronny Naftaniel wist buiten de politiek om via organisaties als het CIDI en CJO joodse belangen te behartigen,  en de in Curaçao geboren Quinsy Gario speelde als kunstenaar en activist een belangrijke rol in discussies over racisme, o.a. doordat zijn kritiek op Zwarte Piet tot een grote maatschappelijke controverse leidde.

De gasten worden eerst geïnterviewd over hun persoonlijke drijfveren, hun positie ten opzichte van een "achterban" en de dilemma’s die de bovenstaande problematiek met zich meebrengt. Kunnen minderheden beter binnen of buiten de (gevestigde) politiek hun stem laten gelden, moeten/kunnen de belangen van minderheden wel vertegenwoordigd worden?  Is het goed dat etnische en religieuze minderheden vanuit hun eigen identiteit zich politiek organiseren? Welke voor- en nadelen zijn daaraan verbonden? Trekt het een wissel op integratie? Is de oprichting van politieke bewegingen een goed middel of kan dit beter via participatie binnen de bestaande politieke partijen of juist met een apolitieke lobby? Hoe kunnen de belangen van minderheden worden behartigd zonder dat afbreuk wordt gedaan aan de meningsverschillen binnen minderheden? In hoeverre is het van belang dat verschillende minderheden samen optrekken, en wat voor obstakels zijn daarbij? Daarna gaan zij met elkaar en de zaal in debat.

De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102, Amsterdam, 20:00 uur; Inschrijving via De Nieuwe Liefde: Euro 12,50 (Euro 10 voor studenten en houders van CJP pas en stadspas) Inschrijving: www.denieuweliefde.com.


terug