jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl
home Menasseh ben Israel
home Menasseh ben Israel
 

Archief

Wed 12-05-2010
Mystics and Wanderers: the Marranos' Impact on Spanish Culture in the Golden Age

Vierde lezing in het kader van de lezingenserie Gevangen in de Botsing der Beschavingen, Joodse Cultuur tussen Oost en West, door:

Prof. Yirmiyahu Yovel is Emeritus Professor Filosofie aan de Hebrew University of Jerusalem, aan de Universiteit van Tel Aviv en aan het Jerusalem Spinoza Institute. Ook is hij winnaar van de prestigieuze Israël Prijs. Hij werd bekend door zijn veelbesproken tweeluik over Spinoza, Spinoza and Other Heretics. Daarin betoogde hij dat Spinoza’s revolutionaire filosofie voortkwam uit zijn achtergrond als telg van een familie die uit het katholieke Portugal was gevlucht. Op het Iberisch schiereiland waren zij gedwongen geweest zich uiterlijk als Christenen te gedragen, maar velen hielden er heimelijk aan het jodendom vast. In zijn nieuwste boek, The Other Within, The Marranos, Split Identity and Emerging Modernity gaat Yovel dieper in op de bijzondere en gespleten cultuur van deze joden, ook wel Marranen genoemd. Hij ontwikkelt een geheel nieuwe visie over de oorsprong van het secularisme, de Verlichting en de moderniteit. In deze lezing zal Yovel aansluiten bij dit werk door in te gaan op het belang van de Marranen op de Gouden Eeuw van de Spaanse cultuur.

Plaats: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam; Tijd: 20:00 uur; gereserveerde kaarten €12,50; niet-gereserveerde kaarten €15,00; studenten €5Reserveren kan hier, per e-mail mbii@jhm.nl, of telefonisch 020-5310325
 

Bezoekers van deze lezing krijgen gratis toegang tot het symposium over contemporain antisemitisme ‘The Jew’ as Multifunctional Projection Screen, diezelfde dag in de Agnietenkapel, klik hier voor meer informatie.  

                                   

 

 


terug