jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl
home Menasseh ben Israel
home Menasseh ben Israel
 

Archief

Mon 25-01-2010
Lezing door Avraham Burg: "Omgaan met de Holocaust"

De lezing is een samenwerking van het CIDI, het Menasseh ben Israel Instituut en Uitgeverij Ambo|Anthos.

 


Is de Holocaust voorbij? Als het om de politiek gaat, zou dat zo moeten zijn. Dat vindt Avraham Burg,  schrijver,  voormalig  parlementslid van de Israelische Arbeiderspartij, voormalig voorzitter van de Knesset  en de Wereld Zionisten Organisatie.

In zijn omstreden boek De Holocaust is voorbij stelt hij dat Israel zich niet langer zou mogen laten gijzelen door de erfenis van Adolf Hitlers wandaden. Dat traumatiseert naar zijn mening het land en ondermijnt het zelfvertrouwen. Bovendien is het een van de oorzaken van toenemend nationalisme en geweld, terwijl het de kans op vrede met de buurstaten steeds kleiner maakt. De Holocaust is voorbij is echter niet alleen een politiek, maar ook een persoonlijk boek. Geen ontkenning. Maar een verwerking, zij het een op sommige punten controversiële.

Burg kijkt naar de geschiedenis aan de hand van zijn eigen ervaringen en die van zijn familie, die voor het nazi-geweld uit Europa vluchtte en trekt conclusies die voor een hevig debat hebben gezorgd in Israel en daarbuiten.

Op maandag 25 januari houdt Avraham Burg een lezing in De Balie over zijn net in Nederland verschenen boek. De lezing zal worden ingeleid en gemodereerd door Ronny Naftaniel, directeur van het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israel). U bent van harte uitgenodigd.

U dient vooraf te reserveren bij CIDI cidi@cidi.nl, 070-3646862 (keuze 7) of Uitgeverij Ambo|Anthos, publiciteit@amboanthos.nl, 020-5245411.

Avraham Burg: De Holocaust is voorbij. Afrekenen met Hitlers erfenis. Isbn 978 90 263 22 57 0, 320 blz. 21.95 euro


Datum: maandag 25 januari

Plaats:  De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10

Aanvang: 20.00 uur

Openbaar vervoer: Tram 1, 2, 5, 7 en 10, Halte Leidseplein

 


terug