jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl
home Menasseh ben Israel
home Menasseh ben Israel
 

Archief

Mon 01-11-2010
Collegereeks: De Jiddisje moderne roman: Van het shtetl naar de grote stad

Aan de Universiteit van Amsterdam worden in het najaar van 2010 op maandagen vanaf 1 november tot en met 20 december (m.u.v. 8 november) hoorcolleges verzorgd over de Jiddisje moderne roman. Deze colleges zijn bedoeld voor studenten en geïnteresseerde niet-studenten. De docent is Shlomo Berger, bijzonder hoogleraar Jiddisje taal en cultuur, in het bijzonder in Nederland, vanwege de Stichting Menasseh ben Israel Instituut.

Na het inleidende college wordt een aantal romans gelezen (in vertaling), die het leven in een tijd van verandering in het moderne Joodse bestaan beschrijven. Van het Joodse leven binnen de traditionele maatschappij van de kleine stad (shtetl), tot het leven in de grote, anonieme metropool. Vooral vragen over migratie en verbondenheid met het Jodendom, over nostalgie en maatschappijkritiek komen aan de orde.

Tijd en plaats

De colleges vinden plaats op maandagmiddagen vanaf 1 november tot en met 20 december tussen 16.00 en 18.00. Op maandag 8 november is er géén college. De locatie is in het P.C Hoofthuis, Spuistraat 134 te Amsterdam. Zaal 3.08 (derde verdieping).

Voor meer informatie over het college en inschrijving kunt u contact opnemen met de Illustere School.


terug