jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl
home Menasseh ben Israel
home Menasseh ben Israel
 

Archief

Mon 08-11-2010
Boekpresentatie

Op 8 november 2010 presenteert het Menasseh ben Israel Instituut de publicatie Leerhandelaar, looier, lederfabrikant; het succes van Joodse ondernemers in de Nederlandse lederindustrie (1870-1940)

 

dat geschreven werd door Serge ter Braake en Paul van Trigt in opdracht van het Menasseh ben Israel Instituut.

 

Joden waren in Nederland sinds hun gelijkberechtiging in diverse bedrijfstakken zeer succesvolle ondernemers. De Nederlandse lederindustrie is daar een van de beste voorbeelden van. De auteurs hebben voor het eerst dit onderwerp grondig onderzocht. Deze studie naar verschillende facetten van de Nederlands-joodse lederindustrie brengt niet alleen een verdwenen wereld tot leven, maar werpt ook licht op het functioneren van joden in de Nederlandse maatschappij en de weg naar emancipatie. 

De presentatie zal plaatsvinden op maandagmiddag 8 november om 16:00 uur in het Nederlands Leder- en Schoenenmuseum in Waalwijk.
 

 

Programma:

 

16:00 uur:        
Inleiding door David Wertheim, directeur Menasseh ben Israel Instituut

 

16:10 uur:        

Lezing door Eric J. Fischer, (hoogleraar "toegepast economisch onderzoek" en bijzonder hoogleraar "bedrijfsgeschiedenis inclusief de sociale aspecten" Universiteit van Amsterdam): De Joden en hun Nering

 

16:40 uur:        

Aanbieding boek door Joël J. Cahen (directeur Joods Historisch Museum) aan Frits Gompen (afkomstig uit de Gompen leer-familie)

 

16:50 uur:        

Vertoning archiefbeelden


17:00-18:30 uur:          

Afsluiting en borrel

Na afloop van de presentatie kunt u voor de speciale prijs van 5 euro een exemplaar van Leerhandelaar, looier, lederfabrikant kopen.

 

Aanmelding kan via een mail aan mbii@jhm.nl.

 

 


terug