jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl
home Menasseh ben Israel
home Menasseh ben Israel
 

Archief

Wed 27-04-2011
Ischa Meijer's toneelstuk Ons dorp, de schoonheid en het leven

 

 

 

Ons dorp, de schoonheid en het leven

 

Door: Ischa Meijer

Regie/ Bewerking: Carel Alphenaar

Inleiding: Evelien Gans

 

Cast

 

Marjon Brandsma

Jochum ten Haaf

Dunya Khayame

Abel Nienhuis

Olga Zuiderhoek

 

 

Op woensdagavond 27 april 2011 zal in De Balie in Amsterdam in het kader van een symposium over de Fassbinder-affaire een geënsceneerde lezing worden opgevoerd van Ischa Meijer’s toneelstuk Ons dorp, de schoonheid en het leven. De lezing zal worden opgevoerd door Marion Brandsma, Jochum ten Haaf Dunya Khayame, Abel Nienhuis en Olga Zuiderhoek. Regie is in handen van Carel Alphenaar.  De opvoering zal vooraf worden gegaan door een korte inleiding door Evelien Gans, die werkt aan het tweede deel van haar dubbelbiografie van vader en zoon Jaap en Ischa Meijer. Na afloop van de lezing zal er gelegenheid zijn tot discussie met de acteurs en de regisseur.

 

Voorafgaand aan de lezing van Ons dorp, de schoonheid en het leven zal ’s middags een symposium plaatsvinden over de Duitse en Nederlandse Fassbinderaffaire, en het toneelstuk van Ischa Meijer. Dit gebeurt in het kader van de collegeserie De joodse familie: hoeksteen van de joodse geschiedenis? aan de Universiteit van Amsterdam. Beide evenementen zijn een initiatief vanuit de vanwege het Menasseh ben Israel Instituut aan de Universiteit van Amsterdam ingestelde Bijzondere Leerstoel Hedendaags Jodendom, zijn Geschiedenis en zijn Cultuur, die wordt bekleed door Prof. dr Evelien Gans.

 

Ischa Meijer en de Fassbinderaffaire

In 1988 schreef Ischa Meijer het toneelstuk Ons dorp, de schoonheid en het leven, naar aanleiding van de controverse rond de opvoering van het vermeend antisemitische  toneelstuk Het Vuil, de Stad en de Dood van Werner Fassbinder.

 

Ischa Meijer reageerde met zijn toneelstuk vooral op de bizarre afloop van de Nederlandse Fassbinderaffaire: de ontvoering van de acteur Jules Croiset, fel tegenstander van de opvoering van Fassbinders stuk. Croiset bleek de ontvoering, zogenaamd door een stel Nederlandse neonazistische jongeren, zelf geënsceneerd te hebben om zo aan te tonen dat het antisemitisme in Nederland was toegenomen. Voor Ischa Meijer stond Croiset daarmee symbool voor hoe het naoorlogse Nederlandse Jodendom, met het gezin als centrale factor, nog steeds in het teken stond van de Shoah - met alle gevolgen van dien. In Ons dorp, de schoonheid en het leven schildert Ischa Meijer schril en absurdistisch een naoorlogs joods gezin waarvan de verschillende generaties elkaar gevangen houden in een onontwarbare omhelzing van concurrerend leed, angst en verslindende liefde. Het toneelstuk werd destijds opgevoerd door Toneelgroep Amsterdam in Theater Bellevue onder regie van Ischa Meijer onder meer met Marjon Brandsma, die nu opnieuw tot de cast behoort. Ook Olga Zuiderhoek en Carel Alphenaar kenden Ischa Meijer persoonlijk. Olga Zuiderhoek speelde in verschillende toneelstukken met Ischa Meijer samen en Carel Alphenaar onderhield met hem een jarenlange vriendschap. Na afloop van de lezing zal er gelegenheid zijn tot discussie met de acteurs en de regisseur.

 

 

Plaats:                  De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10 (nabij Leidseplein) Amsterdam

Datum:                27 april 2011

Aanvang:            20:00 uur

Prijs                       €15,- donateurs en studenten €10,-

 

 

 

Die middag vindt er tussen 14:00 en 17:00 het symposium De Fassbinderaffaire, Ischa Meijer en het joodse familieleven Contrasterende visies op de verbeelding van antisemitisme en van het joodse leed. Klik voor meer informatie hierover hier.

 

N.B. Voor het symposium zijn minder plaatsen beschikbaar dan voor het toneelstuk.

 

Reserveringen kunnen per mail: mbii@jhm.nl, telefoon 020-5310325, of via het formulier bestellingen op deze site.


terug