jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl
home Menasseh ben Israel
home Menasseh ben Israel
 

Archief

Wed 21-09-2011
"Joodse Loyaliteiten in Frankrijk"

Dina demalkhuta dina : Collective Identity in the Nation-State
French Jewry and ‘Double Allegiance’ in Contemporary Times
door Shmuel Trigano

In het kader van de lezingenserie Joodse Loyaliteiten, spreekt de Franse religieus en politiek socioloog en filosoof Prof. Shmuel Trigano over het verwijt van dubbele loyaliteit dat Franse Joden sinds de Franse revolutie regelmatig trof. Hij zal ingaan op hoe deze verdenking zich verder ontwikkelde tijdens, de Napoleontische tijd, het Vichy Regime en tenslotte de Zesdaagse oorlog. Daarbij zal hij de rol van het centralistische politieke karakter van de Franse staat benadrukken, alsmede de Franse politiek naar minderheden in het algemeen. De lezing zal in het Engels worden gehouden en is getiteld: French Jewry and ‘Double Allegiance’ in Contemporary Times

Shmuel Trigano (1948 Blida Algerije), Professor Sociologie aan de Université of Paris X Nanterre, is een vooraanstaande Frans-joodse intellectueel, die zich bezig houdt met de politieke sociologie en filosofie van het Jodendom, de collectieve en politieke aspecten van de joodse conditie, het Arabisch-Israëlisch conflict, en het moderne Franse Jodendom. Over dat laatste gaat ook zijn boek l’Avenir des Juifs de France, waarin hij beargumenteert dat het moderne Franse Jodendom zich momenteel in een crisis bevindt. Verder schreef hij veel andere boeken waaronder La nouvelle question juif (1979), La démission de la République : juifs et musulmans en France (2003). Les Frontières d’Auschwitz: Les ravages du devoir de mémoire (2005). en in het Engels: The Democratic Ideal and the Shoah: the Unthought in Political Modernity (2009). Ook publiceerde hij verschillende opiniërende artikelen in de Franse kranten als Le Monde en Libération.

 

Deze avond maakt deel uit van de lezingenserie “Joodse Loyaliteiten” welke het Menasseh ben Israel Instituut organiseert in de maanden mei, juni, september en oktober 2011. Voor meer informatie over de hele serie en reserveringen, klik hier.

 

 


terug