Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezingenserie 2010: Gevangen in de Botsing der Beschavingen, Joodse Cultuur tussen Oost en West

16/02/2010 ,20:00 - 12/05/2010 ,22:00

Vier avonden in De Balie.

16 februari 2010

De Joodse Flirt van Geert Wilders: discussieavond met o.a. Harm Ede Botje (redacteur Vrij Nederland), Frank van Vree (Universiteit van Amsterdam), Evelien Gans (NIOD, Universiteit van Amsterdam) en Herman van Praag (emeritus hoogleraar psychiatrie).

Flirt Geert Wilders met de joden? Het lijkt er wel op. Wilders profileert zich als grote vriend van Israël, waarschuwt tegen de islam mede uit naam van de strijd tegen het antisemitisme en plaatst zijn kritiek op de islam tegenover een ‘dominante’ traditie die hij behalve als christelijk en humanistisch ook nadrukkelijk als joods beschouwt.

In joodse kring is er veel discussie ontstaan over de vraag hoe om te gaan met een dergelijke bondgenoot. Sommigen beschouwen Wilders als de gedroomde vriend van de joden in de Nederlandse politiek, anderen als een extreem-rechtse racist die zijn pijlen dit maal op moslims richt en daarvoor de joden gebruikt.

Doel van deze avond zal vooral zijn Wilders’ houding tot de joden en ook de joodse reacties daarop te duiden. Vragen die daarbij aan de orde zullen komen zijn: Wat zegt Wilders’ filosemitisme over de emancipatie van joden in de Nederlandse en moderne West-Europese maatschappij? Loopt Wilders voorop in een ontwikkeling waarbij rechts-populistische en -extremistische partijen zich in tegenstelling tot het verleden niet meer afficheren met antisemitisch gedachtegoed? Is dit nieuwe rechtse filosemitisme opportunistisch of gemeend? En scheppen deze ontwikkelingen verantwoordelijkheden voor de joodse gemeenschap?

14 maart 2010

Mark Cohen (Khedouri A. Zilkha Professor of Jewish Civilization in the Near East, Princeton): Modern Myths of Muslim Anti-Semitism

Mark Cohen (Khedouri A. Zilkha Professor of Jewish Civilization in the Near East, Princeton) is een van de belangrijkste autoriteiten op het gebied van ‘De Joden van de Islam’. Hij doceerde aan Westerse (Jeruzalem, Berlijn) als Arabische (Cairo) universiteiten. In zijn standaardwerk Under Crescent and Cross, dat onder meer vertaald werd in het Hebreeuws, Truks en Arabisch, toonde hij zich behalve een erudiet ook een onconventionele geleerde met zijn betoog dat het leven van joden tijdens de middeleeuwen in veel opzichten beter was onder moslim heerschappij dan binnen de Christelijke wereld.

 

In deze publiekslezing zal Cohen zich richten op de actualiteit en een analyse maken van het moslim-antisemitisme zoals zich dat momenteel manifesteert binnen Islamitische overheden, religieuze instituten en op straat. Hij zal daarbij de vraag stellen of dit antisemitisme, zoals zo vaak gesuggereerd wordt, terug valt te leiden tot de Koran en andere klassieke bronnen van de Islam, of dat het slechts begrepen kan worden als een modern fenomeen. Voertaal zal Engels zijn.

12 april 2010

Steven Aschheim (Professor of Cultural and Intellectual History at the Hebrew University, Jerusalem): “Eastern” Jews, “Western” Jews and the Unbearable Ironies of Orientalism

Professor Aschheim (Hebrew University Jerusalem) has been named ‘one of the leading intellectual historians writing today’. He wrote numerous – often classic – books in the field of modern German and German-Jewish history, among which Brothers and Strangers: The East European Jew in German and German-Jewish Consciousness; The Nietzsche Legacy in Germany, 1890-1990; Scholem, Arendt, Klemperer: Intimate Chronicles in Turbulent Times and  Beyond the Border: The German-Jewish Legacy Abroad.

As a cultural and intellectual historian schooled by George Mosse, much of his research is aimed at stereotypes and the perception and representation of historical reality. It is this approach which will be central to this lecture as well. Aschheim will discuss how perceptions of “East” and “West” have been crucial forces in much of the shaping of the modern Jewish experience and the multiple ways in which “Occidentalism” and “Orientalism” have been used both against and by Jews. Pursuing this theme as it weaves its way through modern European and Jewish history and concluding with  Zionism and  the Middle East conflict (and with references to Edward Said and “the clash of civilizations”), Aschheim demonstrates the diverse and ironic ways in which these poles continue to inform crucial existential issues to this day.

12 mei 2010

Yirmiyahu Yovel (Hans Jonas Professor Philosophy at the New School for Social Research and chairman of the Jerusalem Spinoza Institute): Mystics and Wanderers: the Marranos’ Impact on Spanish Culture in the Golden Age

Prof. Yirmiyahu Yovel is Emeritus Professor Filosofie aan de Hebrew University of Jerusalem, aan de Universiteit van Tel Aviv en aan het Jerusalem Spinoza Institute. Ook is hij winnaar van de prestigieuze Israël Prijs. Hij werd bekend door zijn veelbesproken tweeluik over Spinoza, Spinoza and Other Heretics. Daarin betoogde hij dat Spinoza’s revolutionaire filosofie voortkwam uit zijn achtergrond als telg van een familie die uit het katholieke Portugal was gevlucht. Op het Iberisch schiereiland waren zij gedwongen geweest zich uiterlijk als Christenen te gedragen, maar velen hielden er heimelijk aan het jodendom vast. In zijn nieuwste boek, The Other Within, The Marranos, Split Identity and Emerging Modernity gaat Yovel dieper in op de bijzondere en gespleten cultuur van deze joden, ook wel Marranen genoemd. Hij ontwikkelt een geheel nieuwe visie over de oorsprong van het secularisme, de Verlichting en de moderniteit. In deze lezing zal Yovel aansluiten bij dit werk door in te gaan op het belang van de Marranen op de Gouden Eeuw van de Spaanse cultuur.

Joden werden in het verleden vaak gezien als Semieten, vertegenwoordigers van de Orient. De laatste jaren worden ze echter steeds meer geassocieerd met het Westen, bijvoorbeeld door ze te beschouwen als een onderdeel van een joods-christelijke traditie, die de kern van de westerse beschaving vormt. Om die reden biedt de joodse geschiedenis een interessant perspectief op het debat rond wat wel ‘De Botsing der Beschavingen’ is genoemd en dat draait om de vraag naar de manier waarop beschavingen, met name die van het westen en oosten elkaar ontmoeten, de gevaren die daarbij een rol spelen en de mogelijkheden die deze ontmoeting biedt.

In deze lezingenserie, die een vervolg was op de serie ‘Synagoge en Staat’  (2009), gaat een aantal van de internationaal  meest vooraanstaande geleerden op het gebied van joodse studies vanuit hun kennis van de joodse geschiedenis in op dit maatschappelijke én academische debat.

Plaats: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam (nabij Leidseplein), tijd: 20:00 uur.

Prijs:
Gehele lezingenserie: €40 (donateurs €30)
Losse kaarten: €12,50 (donateurs €10) per avond
Studenten (op vertoon van collegekaart): €5 per avond

Betaling aan de kassa: opslag van €2,50

Gegevens

Begin:
16/02/2010 ,20:00
Einde:
12/05/2010 ,22:00
Evenement Categorie:

Locatie

De Balie
Kleine Gartmanplantsoen 10
Amsterdam,