Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezingenserie 2014: Israël en de Diaspora

19/05/2014 ,20:00 - 27/11/2014 ,22:00

Israël en de Diaspora; een haat-liefde verhouding

Israël en de Diaspora zijn innig met elkaar verbonden: veel joden in de diaspora voelen zich sterk en veilig dankzij Israël en Israël maakt gebruik van morele, financiële en politieke steun vanuit de diaspora. Maar de relatie kent ook spanningen. Dankzij een groter wordend zelfbewustzijn binnen de diaspora stellen steeds meer joden vraagtekens bij het karakter van deze relatie. Is Israël wel het natuurlijke centrum van de joodse wereld en cultuur? Horen joden buiten Israël, Israël altijd te steunen? Mag Israël spreken namens de gehele joodse gemeenschap? Mogen joden in de diaspora kritiek uiten op Israël? En geldt Israël nog wel als een garantie op de veiligheid van het joodse volk? In deze lezingenserie zal een aantal invloedrijke denkers reflecteren op deze problematiek.


19 mei 2014

Yossi Beilin, How to Deal with a World that Loves the Jews

Yossi Beilin is een vooraanstaand Israëlisch politicoloog, politicus en opiniemaker.  Beilin kreeg wereldwijde bekendheid en waardering  toen Rabin en Arafat in 1993 de Oslo-akkoorden sloten.  Als Israëlisch staatssecretaris van buitenlandse zaken had hij in het diepste geheim de voorafgaande onderhandelingen tussen Israel en de PLO opgezet. Hij vervulde namens de Arbeiderspartij later verschillende ministersposten, waaronder justitie en religieuze zaken. Daarna stapte hij over naar de Meretz partij. Ook is hij initiatiefnemer van het Birthright programma dat joodse jongeren uit de diaspora gratis reizen naar Israel biedt.

Deze lezing is georganiseerd i.s.m. de LJG-Amsterdam

17 juni 2014

Ari Shavit, Mijn Beloofde Land

Ari Shavit is journalist en een senior correspondent, redacteur en columnist voor de Israëlisch krant Haaretz. In zijn recent verschenen en veelvuldig bekroonde boek Mijn Beloofde Land , beschrijft hij met kritiek en bewondering vanuit persoonlijk perspectief de geschiedenis van het moderne Israel. Het boek leidde tot veel discussie en werd onder meer New York Times bestseller.

15 september 2014

Leon de Winter Het Israel van Leon de Winter

Leon de Winter is een van de belangrijkste Nederlands joodse schrijvers en opiniemakers van het moment. Israel duikt vaak op in het leven van zijn romanpersonages en ook in zijn columns en opinieartikelen. Leon de Winter zal in gesprek gaan over de band die hij als Nederlandse jood heeft met dit land.

27 november 2014

Prof. Dov Waxman The New Jewish Question

Dov Waxman is als Professor of Political Science, International Affairs, and Israel Studies verbonden aan Northeastern University in Boston. Hij schreef onder meer: The Pursuit of Peace and the Crisis of Israeli Identity  (Palgrave Macmillan, 2006), en (met Ilan Peleg) Israel’s Palestinians: The Conflict Within (Cambridge University Press, 2011). Daarnaast schrijft hij voor Ha’aretz, The Daily Beast, and Foreign Policy Magazine en levert hij commentaar over het Midden Oosten op radio en televisie.

Plaats: de Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam (nabij Leidseplein) tijd: 20:15, gehele serie €30; losse kaarten: €10,- studenten/donateurs €5,00 . Aan de deur kunnen alleen losse kaarten worden gekocht en geldt een toeslag van €2,50. U kunt reserveren door een mail te sturen aan mbii@jhm.nl of te bellen naar: 020-5310325. Het verschul­digde bedrag kunt u overmaken op rekening NL17ABNA0605172099 ten name van het Menasseh ben Israel Instituut o.v.v. datum van lezing (of “gehele serie”) en uw naam.

Deze lezingenserie is onder meer mede mogelijk gemaakt door de Stichting Democratie en Media

Gegevens

Begin:
19/05/2014 ,20:00
Einde:
27/11/2014 ,22:00
Evenement Categorie: