Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezingenserie 2011: Joodse Loyaliteiten

25/05/2011 ,20:00 - 18/10/2011 ,22:00

Met dank aan de recente debatten over de wenselijkheid van dubbele nationaliteiten de ’Israël Lobby’ en de nieuwe Israëlische loyaliteitseed staat het onderwerp ‘loyaliteit’  momenteel volop in de belangstelling. Maar dit onderwerp heeft binnen het jodendom een lange geschiedenis. Als vreemd element te midden van andere volkeren werd joden regelmatig een gebrek aan loyaliteit verweten. Ook de oprichting van de staat Israël heeft debat veroorzaakt rondom het vraagstuk van joodse loyaliteiten: hoe loyaal moesten joden in de diaspora aan Israël zijn en hoe loyaal moest Israël zijn aan joden in de diaspora? Met welke landen moest Israël bondgenootschappen aangaan? En wat moet en mag er worden verwacht van niet-joodse inwoners van de joodse staat?

25 mei 2011: Symposium Joodse Loyaliteiten in Nederland.

Waar, dankzij de vele discussies over integratie, loyaliteit een steeds belangrijker rol lijkt te spelen in het huidige publieke debat, zijn loyaliteitsvraagstukken in de joodse geschiedenis een oud thema. De vraag of en hoe joden hun loyaliteit moeten tonen aan hun niet-joodse omgeving, en of dat bijvoorbeeld ten koste moet gaan van hun onderlinge loyaliteit is veelvuldig aan de orde geweest binnen een gemeenschap die in de loop van de eeuwen gewend was als minderheid te leven. Op woensdagavond 25 mei 2011 zal in De Balie in Amsterdam,in samenwerking met de commissie voor de geschiedenis en de cultuur van de joden in Nederland, een symposium worden gehouden over de manier waarop joden in Nederland met dergelijke vraagstukken omgingen. Tijdens dit symposium zullen Ido Abram, Bart Wallet en Hans Goedkoop met sprekende voorbeelden deze problematiek verbeelden en analyseren. Dit symposium zal tevens de gelegenheid zijn voor de officiële presentatie van het  aan dit thema verwante nieuwe boek Borders and Boundaries in and around Dutch Jewish History.Ten slotte zal 13e Hartog Beemprijs feestelijke worden uitgereikt.

Programma:

Presentatie van:Judith Frishman, David J. Wertheim, Ido de Haan, Joel Cahen, Borders and Boundaries in and around Dutch Jewish History (Amsterdam: Aksant 2011) door: Prof. Ido de Haan ( voorzitter van de Commissie voor de Geschiedenis en de Cultuur van de Joden in Nederland) aan: Edward Asscher, lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

Uitreiking 13e Hartog Beem Prijs door juryvoorzitter Prof. Judith Frishman
Ido Abram: Joodse identiteit, loyaliteit en integriteit
Bart Wallet: ‘Voor ons Oranje en Israël’, de joodse Oranje-mythe
Hans Goedkoop: De joodse loyaliteiten van Renate Rubinstein

*-*-*-*

28 juni 2011: Patriotism and The Jewish State door Ruth Gavison

De vooraanstaande Israëlische rechtsgeleerde Prof. Ruth Gavison (dit jaar winnares van de prestigieuze Israel Prijs) spreekt over relevantie van loyaliteiten van Joden én niet-joden in Israel aan hun land als joodse natie-staat.

De Israëlische minister van buitenlandse zaken, Avigdor Lieberman, voerde campagne met de slogan: “Geen Loyaliteit, Geen burgerschap”. Momenteel probeert zijn partij allerlei wetgeving door te voeren om loyaliteit aan Israël af te dwingen, onder meer een veelbesproken wet die mensen die Israëlisch staatsburgerschap wensen (waaronder Palestijnen) te verplichten hun loyaliteit uit te spreken aan Israël als joodse en democratische staat. Deze ontwikkelingen waren aanleiding om de Israëlische rechtsgeleerde Ruth Gavison uit te nodigen om te komen spreken over loyaliteit in Israel in een lezing getiteld ‘Patriotism and the Jewish State’.

Prof Gavison will  look at the relevance of the establishment of Israel as the nation-state of Jews to the national loyalties of both Jews and non-Jews in Israel.  It explores the relationship between loyalty to one’s country of citizenship and loyalty to groups – religious, ethnic or national – in which one is a member. It concludes that all the key terms – loyalty, nation, and the Jewishness of the state  – are complex and contested, and that  only awareness of the complexity allows a serious consideration of the issues involved, including the nature and scope of the Law of Return and whether and how Israelis should express allegiance to their state or to its definition as Jewish and democratic.

*-*-*-*

21 september 2011: French Jewry and ‘Double Allegiance’ in Contemporary Times
door Shmuel Trigano

De Frans-joodse intellectueel en historicus Prof. Shmuel Trigano (Sorbonne, Parijs) spreekt over de verdenkingen van dubbele loyaliteit aan het adres van Franse Joden, en hoe deze zich ontwikkelden tijdens de Franse Revolutie, de Napoleontische tijd, het Vichy Regime en tenslotte de Zesdaagse oorlog. in de context van het centralistische politieke karakter van de Franse staat. Daarbij zal Trigano het belang benadrukken van de centralistische politieke karakter van de Franse staat ten opzichte van niet alleen de joden, maar minderheden in het algemeen.

*-*-*-*

18 oktober 2011: Loyalty Debates Among American Jews in a Transnational Era, from the Rosenberg Case to the Israel Lobby Controversy door Deborah Dash Moore

Deborah Dash Moore is een van de belangrijkste specialisten van de contemporaine Armerikaans joodse geschiedenis. Zij zal tonen hoe, sinds het midden van de vorige eeuw, loyaliteit onderwerp van discussie was onder Amerikaanse joden. Daarbij zal zij beginnen met de beruchte Rosenberg Case, waarbij twee Amerikaanse joden werden geëxecuteerd vanwege vermeende spionage en eindigen met de heftige recente debatten rond de vraag of de Verenigde Staten zich tegen hun eigen belang in door de ‘Israel Lobby’ hebben laten bewegen Israel te steunen.

Voertaal: Engels, met uitzondering van de eerste avond.

Prijs:
Gehele lezingenserie: €40 (donateurs €30)
Losse kaarten: €12,50 (donateurs €10) per avond
Studenten (op vertoon van collegekaart): €5 per avond

U wordt verzocht het verschuldigde bedrag minimaal 1 week voor aanvang van de lezing over te maken op rekening 60.51.72.099 onder vermelding van “lezingenserie 2011”. U kunt losse kaarten ook op de avond zelf aan de kassa van De Balie verkrijgen. Geeft u zich wel van tevoren op, teneinde van een plaats verzekerd te zijn: reserveren via websiteformulier, per e-mail of telefonisch: 020-5310325 (maandag en donderdag).

Gegevens

Begin:
25/05/2011 ,20:00
Einde:
18/10/2011 ,22:00
Evenement Categorie:

Locatie

De Balie
Kleine Gartmanplantsoen 10
Amsterdam,