Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Op zoek naar het raadsel van de Hebreeuwse Bijbel met Emanuel Tov

09/09/2020 ,20:00 - 21:30

€10,

De Hebreeuwse Bijbel, Tanach, is eigenlijk geen boek maar eerder een hele bibliotheek. De oude teksten gaan van generatie op generatie, en roepen ook nu nog veel vragen op. Wie heeft bijvoorbeeld deze bijzondere verzameling boeken geschreven? En wanneer zijn ze tot stand gekomen? De Talmoedische traditie vertelt ons wie de boeken geschreven hebben, maar wat zegt de wetenschap? En welke methodieken worden hierbij toegepast? Wat is Bijbelkritiek? Welke conclusies kunnen wij trekken uit deze methodiek?

En dan zijn er nog vragen over de datering, over de auteurs, over de inhoud. Welke boeken van de Tanach zijn het vroegst geschreven? In welke periode ontstond de verzameling van de Tanach zoals wij die nu kennen? Werden ze door één auteur geschreven of juist door verschillende samenstellers, en herschreven in de loop van verschillende generaties? En plaatsen de conclusies van de moderne studie de gelovige jood voor een probleem?

Over deze vragen gaat Bart Wallet in gesprek met professor Emanuel Tov, een van de leidende Israëlische wetenschappers op dit terrein. Tov vertelt hierbij over zijn levensverhaal, dat in Nederland begon, en over zijn belangrijkste wetenschappelijke inzichten.

Het gesprek is in het Nederlands.

Emanuel Tov (1941) is emeritus hoogleraar Bijbelwetenschappen aan de Hebreeuwse Universiteit, Jeruzalem. In 1974 promoveerde hij aan die Universiteit met een doctoraal scriptie over de Griekse vertaling van het boek Jeremia. Hij heeft verder gestudeerd aan de Universiteiten van Harvard en Oxford. Hij heeft veel publicaties op zijn naam over de tekstkritiek van Tenach, onder meer twee handboeken, Textual Criticism of the Hebrew Bible (3de editie; Minneapolis: Fortress, 2012) en The Text-Critical Use of the Septuagint in Biblical Research (3de editie; Winona Lake, IN: Eisenbrauns, 2015). Hij was bij verschillende onderzoekprojecten betrokken, onder meer was hij de hoofd-redacteur van het Dode Zeerollen publicatie project gedurende de jaren 1990–2009.

Dr. Bart Wallet (1977) studeerde geschiedenis en Hebreeuws aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is universitair docent politieke geschiedenis aan de Vrije Universiteit en doceert tevens bij de vakgroep Hebreeuws en Joodse studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek concentreert zich op vroegmoderne en moderne Joodse geschiedenis, in het bijzonder in Nederland.

In 2007 verscheen zijn boek Nieuwe Nederlanders, de integratie van de joden in Nederland 1814-1851. Samen met Paul van Trigt en Hans Polak schreef hij het in 2011 verschenen Sjehechejanoe – Die ons heeft laten leven, over de geschiedenis van de NIHS (de orthodox-Joodse Gemeente Amsterdam) van 1945 tot 2010. Hij promoveerde in 2012 op het proefschrift, Links in a chain. Early modern Yiddish historiography in the northern Netherlands.
In 2014 publiceerde hij Zeeburg: geschiedenis van een Joodse begraafplaats 1714-2014, terwijl in 2015 hij samen met Tirtsah Levie-Bernfeld de Canon van 700 jaar Joods Nederland samenstelde.
Recent redigeerde en schreef hij met anderen het naslagwerk Geschiedenis van joden in Nederland (2017) en – met Julie-Marthe Cohen – Joden en het Huis van Oranje: vier eeuwen geschiedenis, kunst en cultuur (2018).
Bart Wallet is een veelgevraagd spreker, hij is één van de experts op het gebied van de Nederlands-Joodse geschiedenis.

INSCHRIJVEN

Gegevens

Datum:
09/09/2020
Tijd:
20:00 - 21:30
Kosten:
€10,
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , ,
Site:
https://www.crescas.nl/cursussen/nrz/Op-zoek-naar-het-raadsel-van-de-Hebreeuwse-Bijbel-met-Emanuel-Tov/

Locatie

online

Organisator

i.s.m. Crescas