jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl
home Menasseh ben Israel
home Menasseh ben Israel
 

Binnenkort

Tue 16-02-2010
De Joodse Flirt van Geert Wilders: een discussieavond over filosemitisme en islamofobie

In het kader van de lezingenserie Gevangen in de Botsing der Beschavingen: Joodse Cultuur tussen Oost en West presenteert het Menasseh ben Israel Instituut een discussieavond met o.a. Harm Ede Botje (redacteur Vrij Nederland), Frank van Vree (Universiteit van Amsterdam), Evelien Gans (NIOD, Universiteit van Amsterdam) en Herman van Praag (emeritus hoogleraar psychiatrie).

Flirt Geert Wilders met de joden? Het lijkt er wel op. Wilders profileert zich als grote vriend van Israël, waarschuwt tegen de islam mede uit naam van de strijd tegen het antisemitisme en plaatst zijn kritiek op de islam tegenover een ‘dominante’ traditie die hij behalve als christelijk en humanistisch ook nadrukkelijk als joods beschouwt.

 

In joodse kring is er veel discussie ontstaan over de vraag hoe om te gaan met een dergelijke bondgenoot. Sommigen beschouwen Wilders als de gedroomde vriend van de joden in de Nederlandse politiek, anderen als een extreem-rechtse racist die zijn pijlen dit maal op moslims richt en daarvoor de joden gebruikt.

 

Doel van deze avond zal vooral zijn Wilders’ houding tot de joden en ook de joodse reacties daarop te duiden. Vragen die daarbij aan de orde zullen komen zijn: Wat zegt Wilders’ filosemitisme over de emancipatie van joden in de Nederlandse en moderne West-Europese maatschappij? Loopt Wilders voorop in een ontwikkeling waarbij rechts-populistische en -extremistische partijen zich in tegenstelling tot het verleden niet meer afficheren met antisemitisch gedachtegoed? Is dit nieuwe rechtse filosemitisme opportunistisch of gemeend? En scheppen deze ontwikkelingen verantwoordelijkheden voor de joodse gemeenschap?


Prijs:
Gehele lezingenserie: €40 (donateurs €30)
Losse kaarten: €12,50 (donateurs €10) per avond
Studenten (op vertoon van collegekaart): €5 per avond

Bij betaling aan de kassa wordt €2,50 extra in rekening gebracht.

 


Plaats: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam (nabij Leidseplein), tijd: 20:00 uur.

Reserveren via websiteformulier, per e-mail of telefonisch: 020-5310325 (vanaf maandag 18 januari 2010).


terug